Gangbro på flyplasser - en løsning!

Brev til Samferdselsdepartementet med svar.

Her er brevet:

Fra: Per Thjømøe
Sendt: 17. februar 2012 19:27
Til: Lahnstein Erik
Kopi: Hildrum Eva; Ostnes Ottar

Emne:
Lik tilgjengelighet til fly fra bakkenivå for alle passasjerer.

Ved å studere min hjemmeside vil du se at jeg var engasjert i ovennevte sak i mitt tidligere arbeid. Som pensjonist ble jeg igjen interessert i saken da Stavanger Lufthavn ble utvidet med nye “gater” uten broer fra høsten 2008. Jeg har også sett at liknende utvidelser foretas på andre flyplasser.


I august 2011 fikk Samferdselsministeren en mappe med beskrivelse og kopier av brev/mailer som viser noe av min virksomhet i denne forbindelse. Etter dette er hjemmesiden utvidet med tre sider:

1. “I nyhetene” inneholder NRK lokals spørsmål til Samferdselsministeren, (også som lydfil) spørsmål i Stortinget, artikler i Solaposten og NHFs medlemsblad samt noen pressekommetarer.

2. “ Gangbro til terminal”datert 30.09 – 2011, skisse som viser gangbro til fly fra bakkenivå permanent tilknyttet terminalbygg samt beskrivelse av samme

3. “Radiostyrt gangbro” datert 22 januar 2012, skisse som viser radiostyrt motorisert gangbro for adkomst til fly fra bakkenivå med kort beskivelse i 8 punkter.


Sist uke var jeg i kontakt med Likestillingsombudet – LDO - og fikk svar på at: Dersom det ble mottatt en klage på Avinors manglende holdning til å rette seg etter nye lover om diskriminering og universell tilrettelegging, vil en slik klage bli behandlet. NB. Det er ikke min hensikt å sende en slik klage, men mange har foreslått at jeg bør gjøre det!


LDO deltok 17. januar i år på et møte i Larvik om forholdene rundt universell utforming i byen. Det forelå ca. 50 klager angående dette. Jeg spurte LDO om de kunne ta iniativ til et slikt møte med Avinor og aktuelle andre deltakere for å belyse forholdene på flyplassene i Norge. Jeg tenker da spesiellt de 42 stedene hvor det kun brukes trapper med noe hjelpeutstyr som på mange måter oppfattes som sterkt diskriminerende. Svaret fra LDO (Edona Maksutaj) var negativt fordi oppfatningen var at iniativ til et slikt møte bør komme fra politisk hold som SD. Men jeg forsto det også slik at LDO vil gjerne delta dersom et slikt møte vil finne sted.


I “Gjesteboken” på hjemmesiden min finnes det flere som vil kunne bidra med gode innspill dersom et slik møte skulle bli aktuellt. Jeg fremhever spesiellt tidligere Teknisk direktør / viseprsident i Europa for Boeing fabrikkene: Thor G. Johansen og fagansvarlig for universell utforming av kollektivtrafikken i Rogaland:Thomas Nesheim.


Med ref. til påfølgende sitat fra hjemmesiden “I nyhetene” NRK lokalradio, spør jeg herved om det er mulig å få kontakt med de fagfolk som det henvises til her. Jeg vil også presisere at det, med meget få unntak, rent teknisk vil være mulig å produsere nesebroer for alle de flytyper som opererer i Norge.

SITAT:

“S amferdsleministar Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er positiv til forslaget.– Dette er eit konstruktivt forslag, utan at eg kan seia ja eller nei til dette nå. Eg har nå bede fagfolk om å sjå nærare på dette, seier Kleppa.

Samferdsleministaren legg til at departementet hennar arbeider med fleire konkrete løysingar der det ikkje er muleg å bruka ei såkalla nasebru inntil flyet.” SITAT slutt.

Med vennlig hilsen
Per Thjømøe

Tlf: 51 87 07 89 / 480 00 919

Nettside: www.123hjemmeside.no/thjomoe

Svaret fra statssekretæren:

Sent: Monday, February 20, 2012 2:41 PM

Subject: Lik tilgjengelighet til fly fra bakkenivå for alle passasjerer.

Hei Per,

Flott at du står på i denne saken.

1. Samferdselsdepartementet har på bakgrunn av ”Sola-saken” inneledet et bredt regelverkarbeid som har som mål å klarlegge hva kravet om universell utforming av ombordstigningsløsninger innebærer for så vidt gjelder bygging og bruk av passasjerbroer. Både LDO og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet er involvert – sammen med mange andre.

2. I dette arbeidet er det nyttig å kjenne til de argumentene du viser til i din e-post.

3. Vi tar sikte på å sende et regelverksforslag på høring i løpet av våren (kunngjøres på vår nettside). Du vil selvsagt kunne komme med høringsmerknader på lik linje med andre.

Det blir noen viktige avveininger som må gjøres. Flott at du bidrar aktivt inn i dette arbeidet.

Med vennlig hilsen
Erik Lahnstein

Statssekretær i Samferdselsdepartementet

Nyeste kommentarer

15.11 | 07:42

Jeg er uenig i at busstraseet legges om ,på tide å åpne opp kafeen som har stå...

18.08 | 17:42

Eg er storleg imponert! For ein kunnskap, for ei erfaring Per Thjømøe repre...

01.04 | 17:30

Takk for hyggelig kontakt.

11.06 | 08:13

Med respekt og beundring Per, så starter du selskap i en alder av 89 år! Mo...