Gangbro på flyplasser - en løsning!

Om rundkjøringer

Skriv av 19.12-14 fra Samferdselsdepartementet til Veidirektoratet.

Her er teksen i brevet:

Føringer for bygging av hovedveger

Ved bygging av offentlig veg legges vegnormalene til grunn når standard velges. Vegnormalene skal sikre en tilfredsstillende og enhetlig kvalitet på vegnettet ut fra samferdselspolitiske mål. Vegnormalene inneholder derfor en del standardkrav, men skal likevel gi frihet til å velge løsning tilpasset forholdene på stedet der vegen bygges.

Departementet ønsker med dette å gi enkelte føringer for bygging av hovedveger.

Det er av stor betydning at trafikken flyter godt og holder jevn fart på hovedveger som fungerer som hovedfartsåre og som har stort innslag av gjennomfartstrafikk. Departementet ber derfor om at det på slike veger som en hovedregel ikke anlegges rundkjøringer. I enkelte tilfeller der kostnadene blir uforholdsmessig høye eller det av f eks plasshensyn ikke er mulig å bygge planskilte kryss vil det unntaksvis være nødvendig å anlegge rundkjøring. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Videre ber departementet om at hovedveger i størst mulig grad bygges utenom byer og tettsteder. Departementet er kjent med at det i enkelte tilfeller har vært sterke lokale interesser som ønsker hovedvegen gjennom sitt tettsted, bl.a. for å hindre handelslekkasje fra etablerte næringer langs eksisterende veg. Dersom hovedveg skal gå gjennom lokalsamfunn må farten av trafikksikkerhetshensyn senkes, og tiltak for å sikre tilrådelig fart gjennomføres (fartshumper, miljøgatetiltak og lignende). Dette fører til at gjennomsnittshastigheten for passerende trafikk må ned, og forsinkelser for gjennomfartstrafikken skapes. Departementet er klar over at det i enkelte tilfeller, for eksempel ved spesielle topografiske/geologiske forhold er svært kostnadskrevende å legge veg utenom tettsteder. Videre kan det i enkelte tilfeller være slik at omlegging kan føre til en svært mye lengre veg. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle, men departementet understreker at hovedregelen skal være effektive hovedveger utenom sentrum i byer og tettsteder.

Departementet ber Vegdirektoratet sikre at disse føringene legges til grunn ved planlegging og utbygging av veger.

Med hilsen

Ola Brattegard (e.f.)

avdelingsdirektør

Trine Hagen

seniorrådgiver

Dokumentet er elektronisk signert, og har derfor ikke håndskrevne signaturer

Link - Veidirektoratet - skriv om rundkjøringer 7 jan 2015

I linken under finner dere et nytt skriv om rundkjøringer datert 07.01.2015.

Nyeste kommentarer

15.11 | 07:42

Jeg er uenig i at busstraseet legges om ,på tide å åpne opp kafeen som har stå...

18.08 | 17:42

Eg er storleg imponert! For ein kunnskap, for ei erfaring Per Thjømøe repre...

01.04 | 17:30

Takk for hyggelig kontakt.

11.06 | 08:13

Med respekt og beundring Per, så starter du selskap i en alder av 89 år! Mo...