Gangbro på flyplasser - en løsning!

Informasjon om gangbroer til fly.

Gangbro til fly fra bakkenivå?

I år 2000 presenterte Aviation Consultant Norway (ACN) noen skisser og ideer om adkomst til fly fra bakkenivå uten bruk av trapper. Målgruppen var flyselskap og luftfartsmyndigheter i Norge , Sverige, og Danmark. Men da ansvaret for passasjerer på den tid lå hos flyselskapene og det ikke var vilje til å satse på nytt utstyr, da det var tilstrekkelig med trapper tilgjengelig, var interessen heller laber.

ACN er avviklet, men skisser og ideer er fortsatt tilgjengelig for den/de som måtte være interessert og da uten noen form for kostnader.

Med den negative presseomtale som Stavanger lufthavn fikk i forbindelse med åpning av nybygg uten gangbroer og den nye loven fra januar 2009 om ”lik tilgjengelighet for alle”, kan det muligens bli aktuelt å vurdere gangbroer fra bakkenivå til fly på nytt?

Prinsippet for en slik løsning er uhyre enkelt, men det vil kunne bli mange forskellige tekniske løsninger  som ”towable-, selfpropelled-, fixed installations” osv.

Flyfrekvens, trafikkmønster, med/uten ”pushback”, terminalbygg osv. vil påvirke løsninger for de forskjellige lufthavner. Men alle nødvendige ”legoklosser” finnes allerede. Det er faktisk bare å plukke ut og sette sammen de beste og velprøvde klossene.

Som tillegg til denne presentasjon er det vedlagt noen eksempler på ”Legoklosser” som  vil kunne benyttes som deler i eventuelle broer til fly fra bakkenivå. Det er velprøvde maskiner som har vært i bruk i mange år. Det finnes mange forskjellige produsenter av slikt utstyr i forskjellige størrelser og kapasiteter.

 Dersom Avinor går inn for slike løsninger er det forståelig at kostnadene må dekkes på en eller annen måte. Jeg mener det er naturlig at dette dekkes av alle brukerne ved en såkalt ”Solidaritets- og  bekvemmelighetsavgift” på for eksempel  NOK 10,- per flybillett som vil resultere i NOK 100 millioner/år. Over en fem års periode vil da Avinor langt på vei ha oppfylt de krav den nye loven setter om lik tilgjengelihet for alle.

Stavanger ,  2009-05-05

Nyeste kommentarer

15.11 | 07:42

Jeg er uenig i at busstraseet legges om ,på tide å åpne opp kafeen som har stå...

18.08 | 17:42

Eg er storleg imponert! For ein kunnskap, for ei erfaring Per Thjømøe repre...

01.04 | 17:30

Takk for hyggelig kontakt.

11.06 | 08:13

Med respekt og beundring Per, så starter du selskap i en alder av 89 år! Mo...